История и минало
istoria

Откриване на изложба посветена на 135-годишнината от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей

Основател на българската епархия в Америка, една безспорно противоречива, но и изключително важна личност в българския църковен и обществен живот.

Живял през наситена с драматични събития епоха, той е в епицентъра на много конфликти, които се опитва дипломатично да разрешава, а в годините на Студената война българската емиграция го признава за един от своите естествени обединители. 


Вчера 13.12.2021г., в Регионален исторически музей - Търговище, исторически за България ден с встъпването на новото правителство и наситен с много политически събития, когато се обещаха много неща за бъдещето... Трябва да поглеждаме и в миналото и да помним тези, без които днес нямаше да бъде възможно това.


Прочете повече
istoria-egipet

Скъпи приятели на Египтологията, честит празник ! 😊

Скъпи приятели на Египтологията, честит празник ! 😊 Днес навършват точно 99 години от откриването на гробницата на Тутанхамун!😊 На 4 ноември 1922 г. английският египтолог и археолог Хауърд Картър, около 10 часа сутринта, пристига на мястото на разкопките, които провежда. Само преди ден е започнал седмият му работен сезон в Долината на царете. Той е посрещнат от необичайна глъчка сред неговите работници, египтяни. Това му подсказва, че денят ще бъде необикновен и вълнуващ. Година по-късно Картър ще напише в спомените си: ,, Това трябваше да бъде последният ни сезон в Долината. Шест пълни сезона бяхме разкопавали там-сезон след сезон. Бяхме работили месеци наред и не намерихме нищо и само човек, който крие огромна надежда и вяра, знае колко отчайващо може да бъде всичко това.

Прочете повече